Wat is het verschil tussen hardware en software? Goede vraag! Het lijkt best veel op elkaar: beiden hebben ze iets te maken met techniek en niet veel mensen weten er het fijne vanaf. Maar er zit wel degelijk een belangrijk verschil tussen hardware en software. We leggen je dat verschil graag uit!
Hardware: de computer, de muis en ander apparatuur
Hardware is alles wat je fysiek aan kunt raken. Bijvoorbeeld:
- Muis
- Toetsenbord
- Beeldscherm
- Printer
- Wifi-router
- En ga zo maar door…
Met hardware – of apparatuur – worden in de computertechniek alle fysieke componenten of onderdelen aangeduid die in een computer een rol spelen.
Leuk om te weten: in het Engels duidt de term ‘hardware’ niet alleen op computeronderdelen, ook gereedschappen, bouwmaterialen, machineonderdelen en ijzerwaren worden eronder verstaan.
Heb je (Nederlandse) oude hardware thuis? Dat kan geld waard zijn! Een hardware opkoper kan jouw hardware opkopen en zo verdien jij nog een fijn zakcentje aan die oude zooi op zolder.
Software: het besturingssysteem, programma’s en applicaties
Software is het verzamelbegrip voor:
- Computerprogramma’s
- Applicaties
- Besturingssystemen
Het is een geheel van computerprogramma’s met data die zowel bewerkingen als taken uitvoeren. Software is niet tastbaar. Het heeft, in tegenstelling tot hardware, geen materiële component. Het zorgt er juist voor dat de tastbare apparaten werken en hetgeen doen waarvoor ze zijn ontworpen.
Bovendien zorgt software ervoor dat jij met deze apparaten kunt communiceren en ze kunt vertellen wat je wil doen.
Verschil hardware en software
Het verschil is dus, kort samengevat:
- Hardware zijn de zichtbare onderdelen van een computer
- Software zijn de onzichtbare onderdelen
Desalniettemin werken deze twee perfect met elkaar samen. Hoe? Dat leggen we ook nog uit.
Hardware en software gaan hand in hand
Bij software en hardware is het belangrijk dat ze goed samenwerken. Zo kan een computer met oude hardware en de nieuwste software nog steeds ontzettend traag zijn. Maar omgekeerd ook. Als je een gloednieuwe computer hebt met oude software, schiet het ook niet op.
Elke computer is niets meer dan een geïntegreerd hardware- en softwaresysteem waarbij het besturingssysteem het belangrijkste programma is door als brug te dienen tussen de programma’s en de hardware zelf. Zonder een besturingssysteem zouden de programma’s geen interactie kunnen hebben met de hardware.
Een IT bedrijf houdt zich bezig met zowel hardware als software. Daar ben je dus aan het juiste adres voor vragen over beiden. Bij Primax.nl trouwens ook. We delen regelmatig blogs over hardware en software. Klik maar eens rond op onze website.
Geef een reactie