Als je een maatwerk website wilt laten maken of wellicht wel zelf de handen uit de mouwen wilt steken en een eigen website gaat bouwen, kom je al snel voor de keuze te staan of je wel of niet gebruik gaat maken van een Content Management Systeem (CMS).
Maar wat is een Content Management Systeem nu precies, als we de definitie van Wikipedia aanhouden komen we op het volgende: “Een Content Management Systeem is een softwaretoepassing die het mogelijk maakt dat mensen eenvoudig, zonder veel technische kennis, documenten en gegevens op internet kunnen publiceren”.
Met andere woorden, een CMS is een gebruiksvriendelijke webapplicatie speciaal ontworpen om het toevoegen, wijzigen en onderhouden van website content te vereenvoudigen. Kennis van programmeren of website hosting is niet noodzakelijk.
De drie meest populaire CMS systemen zijn WordPress, Joomla en Drupal. Elk systeem heeft zijn eigen sterktes en zwaktes. In dit artikel focussen we ons echter op het generieke gebruik van een CMS en wat de algemeen geldende voor- en nadelen zijn.
Voordelen van een CMS
Nu we weten wat een CMS precies is, duiken we eens in de redenen waarom je gebruik zou willen maken van een CMS. Gebruik maken van een CMS heeft vele voordelen, de lijst hieronder noemt de belangrijkste:
- Het grootste voordeel is, dat je zonder veel technische kennis te bezitten, je eigen website kunt onderhouden.
- Na een initiƫle investering om het CMS systeem te leren kennen, zul je zien dat je het onderhouden van je website zonder al te veel moeite kunt uitvoeren.
- Als je een vrij dynamische website hebt met frequente content updates, dan gaat het gebruik van een CMS je geld besparen. Het alternatief is namelijk voor elke wijziging een ontwikkelaar in de arm te nemen en deze zal hier kosten voor in rekening brengen.
Nadelen van een CMS
Alle genoemde voordelen zijn uiteraard erg krachtig, maar aan het gebruik maken van een CMS kleven ook enkele nadelen:
- Een CMS systeem vergt een investering qua tijd om het te leren kennen, afhankelijk van je computer skills kost dit je meer of minder tijd.
- Periodiek onderhoud en upgrades aan CMS systemen zijn noodzakelijk en dit brengt onderhoudskosten met zich mee.
- Neem ook zoekoptimalisatie mee in je overweging, een CMS systeem doet dit niet voor je waar een gespecialiseerd bedrijf dit vaak wel ‘automatisch’ implementeert.
Wikken en wegen
De keuze voor wel of geen CMS is niet zo eenvoudig, het hangt volledig af van het doel van je website. Heb je voornamelijk een statische website voor ogen, dan kan een eenmalig websiteontwerp in HTML afdoende zijn, onderhoud op de content is dan immers niet nodig.
Heb je wel een dynamische website en frequente updates nodig, wees dan bewust dat je nog steeds mankracht opzij moet zetten om content te schrijven, te controleren en te uploaden via het CMS systeem. Kom je hier niet aan toe, dan loop je het risico op een verouderde website. Dan is het het overwegen waard om het website onderhoud volledig uit te besteden.
Geef een reactie