Heb jij weleens gehoord van het begrip ‘adsorptie’? Wanneer er gebruik wordt gemaakt van adsorptie, is er vaak sprake van een vochtprobleem óf om juist een vochtprobleem te voorkomen. Om je een beter beeld te geven van deze zogenoemde adsorptietechniek en hoe jij het wellicht ook kunt inzetten bij bijvoorbeeld jouw hardware, zetten we hieronder voor je op een rij.
Wat is adsorptie?
Zoals net al kort werd benoemd, wordt adsorptie ingezet om een vochtprobleem te voorkomen of te bestrijden. Bij een adsorptietechniek wordt er gebruik gemaakt van een adsorbent. Een adsorbent wordt ook wel een droogmiddel genoemd. Zo’n droogmiddel zal vloeistoffen of gassen van elkaar scheiden, maar zal per droogmiddel verschillen. De vloeistoffen of gassen die van elkaar worden gescheiden worden vervolgens opgeslagen in het droogmiddel; anders gezegd worden de vloeistoffen geadsorbeerd.
Een voorbeeld van een adsorbent
Heb jij weleens een pakketje besteld met daarin bijvoorbeeld een paar schoenen, een nieuwe telefoon of voeding? Dan is de kans groot dat je daar ook een adsorbent bent tegengekomen. Een adsorbent dat vaak wordt gebruikt tijdens het verzenden van pakketjes, is een zakje gevuld met silicagel. Dit is een zakje gevuld met allerlei kleine korreltjes. Deze korreltjes, oftewel de silicagel, zullen het overtollige vocht in het pakketje naar zich toetrekken. Dit voorkomt dat jouw pakketje beschadigd, onder het vocht, of nog erger: onder de schimmel, bij jou aan zal komen.
Waarvoor kun je adsorbenten gebruiken?
Verstuur jij regelmatig pakketjes naar klanten met daarin producten die niet goed tegen vocht kunnen? In dat geval is een adsorbent geen overbodige luxe om te gebruiken. Maar naast dat je in pakketten adsorbenten kunt gebruiken, zijn er nog veel meer industrieën waar adsorbenten kunnen worden ingezet. Houd er wel rekening mee dat per adsorbent de werking zal verschillen.
Denk bijvoorbeeld aan een ruimte waar jij apparatuur hebt staan, of waar je producten opslaat. Een druppeltje vocht kan hier al een flinke boosdoener zijn. Stel je voor dat een druppeltje condens op de bedrading van jouw hardware terechtkomt. Dat wil je natuurlijk niet hebben. In dat geval kun je een luchtdroger in de ruimte zetten die ervoor zorgt dat de luchtvochtigheid optimaal blijft, waardoor condens wordt voorkomen.
Ook op plekken waar corrosie nog weleens voor zal komen, bijvoorbeeld bij bruggen, kan een adsorbent een goede oplossing bieden. Condens kan er namelijk voor zorgen dat er corrosie kan optreden, maar een adsorbent zoals een droger zal die condens voorkomen. Meer weten over de adsorptietechniek en adsorbenten? Neem dan eens een contact op met D&F Techniek.
Alles leren over hardware en software?
Check onze andere blogs onder de categorieën hardware en software. We delen regelmatig onze kennis!
Geef een reactie